Ранок — точка відліку нового дня, яка впливає на настрій та працездатність у найближчий десяток годин. Чималу роль у формуванні психічного та фізичного тонусу грає перше приймання їжі. Смачний здоровий сніданок забезпечує достатній заряд наснаги для досягнення поточних цілей. Бездоганний вибір для цього — оладки з яблуками.

Ідеальний сніданок

Оладки — це традиційна українська страва. Їх готують на свята та в будні, вони можуть бути солодкими чи солоними, з начинкою або без. Формат цієї категорії випічки залежить від інгредієнтів. Існує безліч рецептів, і у кожного кулінара є секрети, які роблять його варіант страви неповторним.

Зазвичай для сніданку готують солодкі оладки, причому нерідко кладуть у тісто подрібнені фрукти чи цілі ягоди. Класичною добавкою для невеликих товстеньких смажених коржів стали терті яблука. Найкраще використовувати солодкі сорти фруктів з виразним смаком. Це дозволяє додавати в оладки з яблуками менше цукру.

Значущість для здоров’я

Повір’я, що той, хто з’їдає по одному яблуку на день, ніколи не хворіє, містить значне фольклорне перебільшення. Проте винятковий цілющий потенціал цих фруктів — незаперечний факт.

Середні харчові характеристики неочищеного яблука (маса продукту — 0.1 кг):

  1. Енергетична цінність — 52 ккал.
  2. Вміст води — 86 г.
  3. Маса білків, жирів, вуглеводів — 0.26/0.17/13.8 г.
  4. Наповнення клітковиною — 2.4 г.
  5. Вміст кальцію, фосфору, заліза — 6/11/0.12 г.

Середньостатистичні харчові параметри готових оладок з яблуками (маса продукту — 0.1 кг):

  1. Енергетична цінність — 153 ккал.
  2. Маса білків, жирів, вуглеводів — 6/4/25 г.
  3. Наповнення клітковиною, цукром — 1.5/9 г.

Поміж іншого, яблука багаті на органічні кислоти, вітаміни груп A, B та C, дубильні сполуки. Елементи, які складають хімічну формулу цих чудо-плодів, сприяють зниженню ймовірності появи ракових клітин, покращують функціонування серцево-судинної та травної систем, зменшують рівень холестерину в крові.

Традиційний метод приготування

Порадувати себе та близьких пишними оладками з яблуками може навіть кулінар із невеликим досвідом. Процес куховарення займає мінімум часу та допускає вільності у трактуванні нюансів. Один із популярних рецептів:

  1. Змішати кефір (200 г), яйце, цукор (три столові ложки) й соду (щіпка).
  2. Додати борошно (100 г) та дозволити міксу відстоятися 15 хвилин. Замість пшеничних сортів можна використовувати рисові або вівсяні — так продукт буде ще кориснішим.
  3. Видалити з кількох яблук шкірку, плоди нарізати тоненькими скибочками чи подрібнити терткою.
  4. Обсмажити коржі до рум’яної скоринки на розігрітій та политій рослинною олією пательні.

Тим, хто піклується про фігуру, можна виключити зі списку інгредієнтів цукор, кефір, яйце, а натомість додати дріжджі та воду.

Творчий потенціал кулінарів не має меж. Можливо, найкращі рецепти приготування оладок з яблуками чекають на своїх першовідкривачів!

Поділіться цим вмістом:

Автор Марія Соколенко

Дипломована дієтологиня з понад 10-річним досвідом, спеціалістка зі спортивного харчування та здорового способу життя. Вона переконана: їжа — це не обмеження, а шлях до енергії, балансу та гармонії. Авторка численних публікацій про нутриціологію, детокс, метаболізм і харчові стратегії для активних людей. Її поради — це поєднання науки, турботи й практичного підходу, який легко втілити у повсякденному житті.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *