Ранок — точка відліку нового дня, яка впливає на настрій та працездатність у найближчий десяток годин. Чималу роль у формуванні психічного та фізичного тонусу грає перше приймання їжі. Смачний здоровий сніданок забезпечує достатній заряд наснаги для досягнення поточних цілей. Бездоганний вибір для цього — оладки з яблуками.
Ідеальний сніданок
Оладки — це традиційна українська страва. Їх готують на свята та в будні, вони можуть бути солодкими чи солоними, з начинкою або без. Формат цієї категорії випічки залежить від інгредієнтів. Існує безліч рецептів, і у кожного кулінара є секрети, які роблять його варіант страви неповторним.
Зазвичай для сніданку готують солодкі оладки, причому нерідко кладуть у тісто подрібнені фрукти чи цілі ягоди. Класичною добавкою для невеликих товстеньких смажених коржів стали терті яблука. Найкраще використовувати солодкі сорти фруктів з виразним смаком. Це дозволяє додавати в оладки з яблуками менше цукру.
Значущість для здоров’я
Повір’я, що той, хто з’їдає по одному яблуку на день, ніколи не хворіє, містить значне фольклорне перебільшення. Проте винятковий цілющий потенціал цих фруктів — незаперечний факт.
Середні харчові характеристики неочищеного яблука (маса продукту — 0.1 кг):
- Енергетична цінність — 52 ккал.
- Вміст води — 86 г.
- Маса білків, жирів, вуглеводів — 0.26/0.17/13.8 г.
- Наповнення клітковиною — 2.4 г.
- Вміст кальцію, фосфору, заліза — 6/11/0.12 г.
Середньостатистичні харчові параметри готових оладок з яблуками (маса продукту — 0.1 кг):
- Енергетична цінність — 153 ккал.
- Маса білків, жирів, вуглеводів — 6/4/25 г.
- Наповнення клітковиною, цукром — 1.5/9 г.
Поміж іншого, яблука багаті на органічні кислоти, вітаміни груп A, B та C, дубильні сполуки. Елементи, які складають хімічну формулу цих чудо-плодів, сприяють зниженню ймовірності появи ракових клітин, покращують функціонування серцево-судинної та травної систем, зменшують рівень холестерину в крові.
Традиційний метод приготування
Порадувати себе та близьких пишними оладками з яблуками може навіть кулінар із невеликим досвідом. Процес куховарення займає мінімум часу та допускає вільності у трактуванні нюансів. Один із популярних рецептів:
- Змішати кефір (200 г), яйце, цукор (три столові ложки) й соду (щіпка).
- Додати борошно (100 г) та дозволити міксу відстоятися 15 хвилин. Замість пшеничних сортів можна використовувати рисові або вівсяні — так продукт буде ще кориснішим.
- Видалити з кількох яблук шкірку, плоди нарізати тоненькими скибочками чи подрібнити терткою.
- Обсмажити коржі до рум’яної скоринки на розігрітій та политій рослинною олією пательні.
Тим, хто піклується про фігуру, можна виключити зі списку інгредієнтів цукор, кефір, яйце, а натомість додати дріжджі та воду.
Творчий потенціал кулінарів не має меж. Можливо, найкращі рецепти приготування оладок з яблуками чекають на своїх першовідкривачів!
Поділіться цим вмістом: